Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Честит празник - Деня на Народните Будители!

  Вот: 2.65/5 (317 Гласа)

  Денят на народните будители е един от най-светлите български празници. Той се чества всяка година на 1-ви ноември. Посветен е на паметта на българските просветни дейци и радетели за народно самосъзнание.
  Много са тежките моменти в българската история, но твърде силен се оказва българският дух. На него е посветен този светъл празничен ден.

  След турското робство България възвеличава подвига на възрожденските дейци и революционери, благодарение на които се е създала атмосферата, повела българският дух към борба за независимост. Много градове и села отдават заслужена признателност към народните будители като кръщават улици, училища и читалища на тяхно име. Но това не стига да се възвеличае делото им. По тази причина през 1922 г. правителството на Александър Стамболийски внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1-ви ноември за Ден на българските народни будители. Денят е честван за първи път в Пловдив още през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е обявен за общонационален празник. През 1945 г. честването се забранява. Възстановява се чак 47 години по-късно със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г.

  Така 1-ви ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов.

  Много малко са държавите, които имат празник на духовността. Нека се замислим какви са причините България да има такъв ден. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, радетелите, съхранили през вековете духовните ценности на нацията ни и нейния морал.
  Първите велики имена, с които свързваме този светъл ден са Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Г. Сава Раковски, В. Левски , Хр. Ботев, Л. Каравелов, Стефан Стамболов - все велики имена, но малка част от всички онези истински заслужили българи, които са показали какво означава да милееш за родината си, да възнасяш името й и с гордост да си готов да отдадеш живота си за нея.

  Поклон пред светлата им памет, и честит празник!


  добавил: анонимно дата: 2013-11-01 12:24:29
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!