Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Еньовден

  Вот: 2.89/5 (335 Гласа)

  Еньовден е стар славянски празник, който се чества всяка година на 24 юни.

  Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

  Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се: "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето "трепти", "играе" и който види това, ще бъде здрав през годината. Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва в езерата и реките и прави водата лековита. После се отърсва, а росата, която пада от него, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

  Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат в мълчание билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" — за всички болести и за "болестта без име". От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги поименно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена.

  Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек — с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.

  На 24 юни православната църква чества рождество на Йоан Кръстител.

  Неговото рождение било предсказано свише — родителите му Захарий (юдейски свещеник) и Елисавета, вече на преклонна възраст, получават вест, че ще добият син. Йоан Кръстител се ражда шест месеца преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той пръв започнал да кръщава юдеите във водите на река Йордан. Сам покръстил и пръв посочил Спасителя.

  На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янка, Янита, Янко, Янчо.

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ПРАЗНУВАЩИ!!!!!  добавил:dobrevдата: 2013-06-24 10:07:31
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!