Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Пак за... боклуците

  Вот: 2.86/5 (363 Гласа)

  Може и да ви звуча досадно, че подхващам отново темата за боклуците, но това е нещо, което зависи преди всичко от нашето съзнание и отговорност. Това, което видях днес в покрайнините на селото е нещо отвратително, потресаващо и грозно. След като хората на Бояново, не осъзнават,че трябва да опазваме чиста природата, че това е белег на много ниска култура и че това, което правим е кощунство, трябва да се намеси съответният административен орган. Ненапразно са казали, че българинът разбира, когато му бръкнеш в джоба. Тъй като не вярвам, че ще се променим така бързо, по-добре е да се засили контрола и нарушителите да се санкционират, защото всеки уважаващ себе си човек, би се срамувал, че живее в такава среда.
  Виждам в далечината стройните борови дръвчета, зелената полянка пред тях-красота, но.... в далечината, опитай се да стигнеш до тях,колкото повече се приближаваш ,толкова повече се разочароваш.Трябва да преминеш камари боклуци от всякакво естество, дори и такива, които можеш да запалиш и унищожиш. Ако продължаваме така, представете си как ще изглежда Бояново след 2, 3.. 5 години, сигурно ще стигнат пред домовете ни /а, някои от там започват/. Ако, не друго, можем да запазим и оставим на нашите деца и внуци, една красива и чиста природа.


  добавил:katiaдата: 2011-03-12 22:27:53
  Споделете тази статия: • k0kicha:() 5 0
  Ужасна е гледката наистина! Забелязах, че в Бояново или поне на нашата улица има поставен казан. Според мен трябва да се сложат на всяка улица по 2-3 казана и фирмата да идва да ги чисти през ден или два, както и всеки да се научи не да хвърля боклуците си "на края" ами в предназначените за това места. А за строителните отпадаци да се поставят отделни по-големи казани, които също да се чистят, но примерно да е на седмица, две.
  sveian:() 5 0
  Израстнала съм на поляната пред това бунище и ми е много болно.Много пъти в последните години съм ходила да хвърлям там боклук и всеки път съм се чудила....отиваш,гледаш,чудиш се и...... го изсипеш вкрая ( няма нормален,който ще нагази в лайната и да отиде в средата на боклука).И така мръсотията непрекъснато се разширява.Проблемът може да се реши много лесно и с малко пари,но явно в Кметството ги вълнуват неизвестни никому жизненоважни житейски въпроси.Трябва един булдозер да събори всичко в дерето,там да се изгори каквото може и това да се прави няколко пъти в годината.Това е.Така преди няколко години беше премахнато едно друго сметище,то беше още по-близо до селото,почти до оградата на Христо.
  jorkata:() 0 0
  евала "в дерето и да се изгори " страхотно решение !!!
  countEsterhazy:() 2 2
  Първо не съм съгласен с израза "Ненапразно са казали, че българина разбира, когато му бръкнеш в джоба." Това не е присъщо само на българите, а е общочовешко. Ако не се познават другите народи добре, то по-добре да не се правят такива обобщения, защото изглеждат или смешни или нарочно написани. Второ,решение има и то е само едно: Понеже разположението на селото е такова, че то се нуждае от 2 бунища в двете негови части, трябва първо да се определят две места за боклуците и те да се оградят с ограда. Трябва да се определи един човек от кметството - служителите може и да дават дежурства или да се направи с камери и един компютър. Всеки, който не спазва общите условия за хвърляне на боклука без изключение, трябва да бъде глобен, ако няма пари да изплати глобата с труд в полза на селото. Да се осигурят контейнери по няколко на улица, които да се изхвърлят редовно от определени за това лица. Тези няколко съвсем прости неща биха изчистили без проблеми селото. Не струват много пари, а всичко може да мине по някой проект. Достатъчно е само ръководството на селото да си размърда мозъците, а ако няма такива, да плати на други, които могат да свършат работата. Слава Богу,мислещи хора от селото има все още доста.
  katia:() 4 0
  Колкото и смешно да ти звучи "бъркането в джоба", точно то е, което ще стресне нарушителите.А и щом е общочовешко, значи е и българско,но по-важно е кой и какво,може да направи за да се спре замърсяването.Предложението е добро и да се надяваме,че някой ще се възползва от добрата идея.
  countEsterhazy:() 3 1
  Моля коментирайте само темата. Не я разводнявайте. Тя наистина е важна за селото. По отношението на допускането или недопускането на отделни мнения си има администратори. Ако някой има проблеми с намирането на личното си аз и комплеските от това, моля да отвори отделна тема и там, който иска да си я коментира.
  plamen:() 0 0
  Аз мисля, че ако хората се потрудят малко да не си изхвърлят какви ли не неща може да се подобрят нещата, эащото тук не от сега, а от доста години има доста неща да се пооправят в селото ни. Не мисля че в момента всичко е наред, ами достигнахме до боклуците как мислете приятели не е ли така а?
  countEsterhazy:() 3 0
  Не, не е така. 1. Проблемът с боклука не е от днес или вчера. Той си съществува от както аз се помня. Преди време беше в по-малки размери, макар и населението да беше няколко пъти по-многобройно. Не беше с размера на бедствие, защото периодично боклуците се редуцираха с булдозер, който ги изтикваше към дерето и така се ограничаваше разпространението им. В последствие тази практика изчезна и оттогава настъпи царството на боклука. 2. Проблемът с боклука не е на етническа основа. И двата, сега вече и трите етноса, които обитават селото, кой повече, кой по-малко, дават своя дан за това. Еднакво и българи, и цигани, и англичани първо мълчат за проблема и не го правят общестено значим и така да се задейства ръководството на селото и второ хвърлят там където им е изгодно отпадъците 3. Проблемът с боклука не е на социално-икономическа основа. И по-бедните и по-богатите имат еднакво отношение към проблема с боклука - никакво. И последно, проблемът с боклука е породен само и единствено от нашето безобразно отношение към средата в която живеем, достатъчно е да се мине по коя да е от улиците на селото и да се установи това. Разбира се има изключения, но те по-скоро потвърждават правилото. Защо се получи така? Отговорът е прост: първо няма правила и регламент и като следствие от това второ, няма наказание. А без наказание която и да е нация стига до нашето положение. И ако за социално-икономическото положение на селото може да се вини ръководството на държавата или общината, то за чистотата са виновни само и единствено жителите на селото, начело със селското ръководство. И оправдания от рода на горния пост на Plamen звучат най-меко казано несериозно, за да не кажа нещо повече и да няма бан за изказването ми.
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!