Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Друга гледна точка за кукерството

  Вот: 0/5 (0 Гласа)

  Пиша във връзка с поканата за предстоящите кукерски игри. Искам да споделя това, което посочените два материала казват за този „фолклорен празник“ и не толкова безобиден обичай!
  Официален сайт на Българската православна църква „ЗА КУКЕРСТВОТО“ , автор: Иконом Николай Николов и "Фолклорът, Православието и различаването на духовете"- можете да прочете, но са по-обширни.
  Обобщавам накратко - вероятно поради незнание, хората възприемат кукерските обредни игри като весел празник, чието значение е да пресъздаде нещо от миналото (без да знаят какво), но най-вече да се съберат за всеобща радост и веселба. Такива християни обаче би трябвало да знаят, че участието им в кукерските игри и шествия никак не е безобидно и че сегашното им веселие, отвъд ще се обърне в плач, ако не се откажат от тях и не се покаят (не поискат прошка) за неразумието си. Извършвайки езически обреди (дори само като посреща кукерите у дома си), християнинът се отказва от Христос и се покланя на стихиите, даже и да не го съзнава. За нас, християните, е важно и нужно да знаем всичко това, за да не се заблуждаваме в пътищата си и да не грешим по лекомислието си. И като знаем всичко това, да се покаем и да се откажем от участието си в кукерското веселие (дори и само като съпричастни наблюдатели) Необходимо е да се има предвид, че участието в подобни магически практики не е никак безобидно в духовно отношение както за самите участници, така и за обществото като цяло.
  Наричаме се християни, а правим езически ритуали. Така наскърбяваме Бога и не го почитаме! Времето, в което живеем е много размирно, несигурно! Всички желаем да живеем свободно! Но вижте противоречието - „Аз съм пътят, истината и живота“ казва Исус Христос в Евангелието. Ние като християни трябва да знаем истината, тогава ще вървим по пътя и непременно ще имаме живота!
  Бог очаква от нас да извикаме към Него, защото е обещал... "И народът Ми, който се нарича с Моето име /ХРИСТИЯНИ/се смири и се помоли, и потърси лицето Ми, и се върне от злите си пътища, ТОГАВА ще чуя от небето и ще простя греха им и ще изцеля земята им. И очите Ми ще бъдат отворени и ушите Ми внимателни към молитвата на това място „ Библия, Стар завет-Второ летописи 7:14,15
  Зная в кого съм повярвал и съм уверен, че Господ Исус Христос е силен да опази до онзи ден това, което съм Му поверил- Библия Нов завет-2 ТИМОТЕЙ 1:12 това което съм предал на Него да пази Той се е обещал, да Го направи, защото Той е верен и истинен!
  Боже, викаме към Тебе милост покажи, грешни сме, прости ни, помилуй ни в голямата Си любов!
  Моля те, Господи Исусе, ти стоиш зад твоите думи от Словото Си – поверяваме ти земята ни, територията на която си определил да живеем, живота ни! Прости ни всяко беззаконие, съгрешаваме в незнанието си!


  добавил:Aksanataдата: 2017-03-17 05:34:36
  Споделете тази статия: • k0kicha:(03-17-17) 2 3
  Да не играем кукери вече а? Да спираме? До сега като беше Общински празника защо ги нямаше тея писания?
  vancheto:(03-22-17) 5 0
  България е страна с богато минало. Историята и българския национален дух се градят върху основата на традициите. Запазването на традициите и народните обичаи заема важна роля за запазване на народността. Именно народните обичаи са тези, които запазват народността и отличават българите от останалите държави. Народното творчество представя облика на народа.Народните обичаи и традиции, характерни за България са много. Типично български традиции са нестинарите,кукерите, коледарите и сурвакарите. Кукерските игри са традиция, която има своите аналози и в други общества по света, но там са по-други и се свързват с празника Вси светии( Хелоуин) и гоненето на демони. Кукерските игри са обредни ритуали,които се провеждат по време на Нова година и Заговезни. Те се изпълняват само от мъже, които обличат предварително изработени от всеки участник специални маски и костюми. С кукерите и ритуалния им танц, хората гонят злите сили и демони в началото на всяка година, за да продължат напред пречистени и заредени с положителна енергия. И ако според някои,кукерските игри са езически ритуал,който те и Българската православна църква не одобряват,то българските традиции не се нуждаят от нечие одобрение или неодобрение.Това, което трябва да направим е да съхраним това наследство,завещано ни от нашите баби и дядовци.Това ще ни помогне да се запазим като народ и отново да покажем на света силата на българския дух. Нека съхраним българското и го предаваме на поколенията!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!