Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Седми кукерски празник - Бояново 2017

  Вот: 0/5 (0 Гласа)

  СЕДМИ КУКЕРСКИ ПРАЗНИК - БОЯНОВО 2017
  Традициите са, за да се спазват!

  Традицията в Бояново ежегодно на площада в Бояново да кънтят хлопки на кукерските групи от Бояново и региона ще продължи и тази година! Тази година в Община Елхово ще има не един, а два кукерски празника! След като само няколко седмици преди датата на фестивала стана ясно, че традиционният празник в селото тази година е преместен в гр. Елхово, Кукерите от Бояново с подкрепата на ИК за Местен референдум - Област Ямбол решиха да организират и да продължат традицията да има празник в Бояново.

  Кукерите от село Бояново Ви каним заедно да се насладим на изпълненията на кукерските групи, които ще присъстват на празника и ще представят своите обичаи!

  Датата е 18.03.2017г., часът 10:00ч., а мястото е площада в село Бояново!

  организатори: Кукерите от село Бояново
  с подкрепата на ИК за Местен референдум - Област Ямбол


  добавил:k0kichaдата: 2017-03-06 19:03:55
  Споделете тази статия: • dobrev:(03-07-17) 5 1
  Кой реши ,че трябва фестивала да се проведе в Елхово,роден съм в БОЯНОВО през 1962г. играл съм с кукерите на село,не помня да е имало в Елхово кукерска група,камо ли фестивал ???Какво ще кажете Г-н Кмете ??? има ли Ви или не??? Не лишавайте хората от традициите- В ЗНАК НА ПРОТЕСТ И НЕСЪГЛАСИЕ С ВАШИТЕ ЕДНОЛИЧНИ РЕШЕНИЯ, ВНУКЪТ МИ АЛЕКСАНДЪР НЯМА ДА ИГРАЕ ТАЗИ ГОДИНА ,ЗАЩОТО ТОВА Е ОБИДНО ЗА МЕН И ЗА ХОРАТА СЪЗДАЛИ ГРУПАТА И СЪХРАНИЛИ ТРАДИЦИИТЕ НА БОЯНОВО. Ходете си Г-н Кмете!!!
  vancheto:(03-10-17) 2 0
  От вчера в сайта http://elhovo.news/?p=85999, има обява за забележете VІІ кукерски празник в гр.Елхово?! Че кога станаха седем,и къде се проведоха първите шест?! Всички бояновци знаем отговора. Жалко, че хората, от които зависеше да се противопоставят на това безумно решение и недоразумение "Елховски кукерски фестивал", за пореден път показаха слабост и малодушие и отново предадоха и продадоха жителите на село Бояново, тези жители,които ги избраха,гласуваха им доверие да ги защитават и отстояват техните желания.Но....народът ни много точно го е казал - "Преклонена главица, сабя не я сече". В едно изречение е обобщена цялата ни народопсихология -ниско самочувствие, угодничество, поглед надолу към обувките, мълчание и преклонение. ...За кой ли път??? Жалко, много жалко............!
  VedaS:(03-13-17) 3 2
  Хайде да не четем обявата в сайта http://elhovo.news/?p=85999 както дяволът - Евангелието, т.е. както си искаме!)) Там пише: 7 Общински кукерски празник на Община Елхово - 11 март 2017г. Убедена съм, че всички си спомнят 1 Общински кукерски празник на Община Елхово в Бояново през 2011, защото се проведе именно в Бояново. Но конкретният повод да го има този празник спомняте ли си? И подкрепихте ли тогава усилията на ентусиастите, прегърнали идеята да издигнат традицията на едно ново равнище - дефиле на маскарадни групи с конкурсен характер и награди. Бояново, най-голямото и най-хубавото село в Община Елхово, с най-добрите кукери в България, естествено положи началото. И с всяка следваща година укрепваше започнатото. Докато дойде времето Общинският празник да се проведе както беше замислен - да се провежда всяка година на различни места в Община Елхово, за да могат възможно най-много хора да се порадват на маскарадните игри, както всъщност става в Община Тунджа през годините. И в тази връзка за каква слабост и малодушие става дума и кой какво предава и продава! Традицията в Бояново не е от 7 години и всички знаем точно каква е: обикаляне по къщите с пожелание за здраве и ритуала на мегдана за здраве и берекет. Тази традиция е в сърцата ни и никой не може да ни я отнеме. Що се отнася до Общинския празник в Елхово тази година, на Бояново е отдадена заслужена чест като съорганизатор. А ако някой не знае, а друг не помни, Бояновските кукери са играли преди години на Общински кукерски празник в Гранитово, за което има грамота в Читалището. За сведение, институциите нямат нищо против провеждането на Кукерски празник Бояново 2017, но това вече не е 7!!! Предлагам да е 77!!! ))
  vancheto:(03-14-17) 1 2
  Всеки чете и тълкува всичко както си иска........има право на това.Но...жителите на Бояново не са дяволът. Колкото до Общинския кукерски празник ще припомня една публикация в този сайт именно от читалището с дата 17.02.2011г ".Кукерски празник 'Бояново 2011' ще се проведе на 06.03.2011/неделя/ от 10:00 часа. Той има за цел да покаже традициите и обичаите свързани със зимните и пролетните български празници на кукерските игри и да съдейства за тяхното популяризиране и съхранение. Кукерски празник 'Бояново 2011' има конкурсен характер. Организация на празника. Организаторите на кукерския празник за община Елхово, кметство и читалище с. Бояново. Те изготвят програмата на празника и реда за явяване на групите. Кукерския празник ще се проведе на 06.03 при следната програма". Организаторите за община Елхово - кметство и читалище с.Бояново. Четете и тълкувайте, но не като дявола! И пак ще припомня - публикацията от преди шест години е на читалището.
  VedaS:(03-14-17) 4 1
  Да се чете между редовете си е цяло изкуство. Но все пак смисъла се носи от конкретните думи, за което си има цяла наука - текстлингвистика. Избирам си "ОБЩИНСКИ", "ПОКАЖЕ" и "ОРГАНИЗАТОРИТЕ". И сега малко лексикална еквилибристика: доколкото Бояново се намира на територията на Община Елхово и не е самостоятелна административна единица, кметство и читалище функционират от името и за сметка на Общината. Ако не ни харесва това - имаме право с местен референдум да се откъснем от Елхово, да се обособим самостоятелно и да правим каквото си искаме. С апел към родолюбиви бояновци можем да привлечем определен ресурс за изяви, но права да използваме "запазената марка" ОБЩИНСКИ нямаме. Включително и номерацията. Що се отнася до самия празник, който цели да ПОКАЖЕ, а не да запази, традицията, която ние и без друго си пазим, не е проблем да бъде на ротационен принцип в различни населени места на Общината, като разбира се подчертава, че НИЕ, бояновци, сме първите и най-добрите. Така тълкувам аз ситуацията, а другите дяволи, имат същите права като мен!)))
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!