Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • ИВАНОВДЕН

  Вот: 2.82/5 (222 Гласа)

  На 7 януари Православната църква чества свети Йоан Кръстител.

  Той е наричан и Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на Месията с проповедите си. Това подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Исус Христос.

  Библейската история разказва, че когато Исус Христос отива при Кръстителя Йоан, той го познава и го посочва на своите съвременници: "Ето Агнецът Божи, който взима върху си греха на света".

  Йоан Кръстител се ражда половин година преди Иисус Христос. Син е на свещеника Закария — от рода на Аарон и праведната Елисавета — от рода Давидов. Както разказва евангелист Лука, архангел Гавраил се явява на баща му Закария, който водил благочестив живо до преклонна възраст, и възвестява зачеването на сина му. Така в семейството се ражда син, измолен с горещи молитви. Младенецът Йоан се спасява от участта на хилядите убити младенци във Витлеем. През 29 година от н.е. той започва своите проповеди. Според Евангелието Йоан води аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед и акриди.

  Той разобличавал греховността и предупреждавал за идването на Месия. Като символ на пречистването от греховете, Йоан кръщавал покаялите се с вода.

  Заради проповедите си за аскетичен и праведен живот в името на Бога, Йоан Кръстител бил заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа.

  Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената на Йордановден вода. Периодът на т.нар. "мръсни дни" е отминал и всеки надежда очаква сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

  Обредното къпане за здраве на Йордановден (6 януари) продължава и на Ивановден.

  Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак през годината. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума дарове. На този ден "се къпят" именниците.

  Ивановден е празник на кумството и побратимството.

  Имен ден празнуват: Иван, Ивана, Иванка, Ваньо, Ваня, Йоан, Йоана, Ивайло, Калоян, Йото, Жана, Жан.
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!


  добавил:dobrevдата: 2015-01-07 09:42:20
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!