Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Съкровището от Борисово

  Вот: 2.83/5 (419 Гласа)

  Преди 3 години, екипът на археоложката Даниела Агре откри уникално тракийско съкровище в покрайнините на с. Борисово. От сайта Силна България, научаваме повече за едно от най-богатите съкровища у нас, скрити в надгробна могила.
  Пребогатите дарове са положени в гроб на знатна тракийка, живяла в края на I- началото на II в. , за да й служат и в задгробния живот.
  Комплект луксозни бронзови съдове, най-вероятно изработени по поръчка в някое от най-добрите ателиета на Римската империя по онова време, демонстрира забележителното богатство на погребаната. Комплектът включва преносима масичка , голямо кръгло блюдо с ажурен ръб и ситула (котел), всички с еднаква стилна украса от бръшлянови листа. Сред гробните дарове е и съд с форма на малка кофичка, в който е вмъкнат друг с капак. Според Агре той няма аналог сред откриваните досега у нас.
  Екипът успя да спаси положеното в гроба като дар тоалетното сандъче, декорирано с бронзови бюстове на сатири и менади. Лицето на всяка фигура е индивидуализирано, чертите издават различни характери. Запазен е и заключващият механизъм. «Възстановихме точните му размери, дори дебелината на дъсчиците, от които е направено, и с реставрация то ще бъде възстановено напълно”, отбелязва Даниела Агре.
  Най-голям ентусиазъм сред археолозите обаче предизвиква друга находка от гробната яма. За нея Агре казва, че им е подарък от древните. Според нея те са били наясно с изключителната й ценност не само заради ролята й в ритуала, но и като произведение на изкуството, и затова са направили всичко възможно да я опазят. Това е комплект украси за колесницата на мъртвата, «погребана” в насипа на могилата. Иманяри изровили и унищожили почти напълно колесницата, но не могли да докопат украсата, която им била цел. Украсата просто я нямало.

  «Защото още при погребването на колесницата древните демонтирали украсата и я скрили. Явно са били наясно, че и по тяхно време могилите се поругават, за да бъдат ограбени”, обяснява археоложката.
  Декорацията на колесницата включва 4 орела, чиито криле «преливат” в драконови глави – те били поставени като навръшници върху колоните в четирите края на коша.
  Сред скъпите бронзови предмети, открити в надгробната могила край село Борисово са намерени стъклени лакримарии (съдчета за сълзите на опечалените), които според археолозите са ярък символ за престиж и лукс. Те за съжаление на учените, са повредени от високата температура при кремацията. Оцелели обаче златната верижка на погребаната и обувките й.
  Съвсем близо до гробната яма екипът разкрива голяма квадратна олтарна маса. Тя е зидана с едри камъни и покрита с четири еднакви гладки глинени плочи. Върху нея е оставяна храната за мъртвата като част от погребалния обред.
  «Находката е изключителна. Известна ни е тази практика от периода, но за първи път с откриването на олтарната маса тя се засвидетелства архиологически в гроб от Римска Тракия”, обяснява Агре.
  Редом е била кладата, на която са изгаряни жертвените животни – от нея е останал килим от кости, въглени и натрошена керамика.


  добавил:katiaдата: 2014-07-04 12:24:27
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!