Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • За една бояновска мистерия

  Вот: 2.77/5 (310 Гласа)

  В района на с. Бояново бяха ситуирани две от най-високите могили по Долна Тунджа. Първата, т.н. Райкова могила, край разклона за с. Стройно, поради размерите си от 150 м. в диаметър и височина 11 м. бе проучвана археологически в продължение на две години от екипа на Археологическа експедиция „Странджа”, ръководена от Даниела Агре – НАИМ при БАН. Резултатите се оказаха изключително интересни: През античността са били насипани около 60 000 м3 земна маса. За сравнение, ако 1 000 души са участвували в насипването й, и на ден са пренасяли по 1 м3 пръст с кошниците, могилният насип е бил оформен за 60 дни. И това е с цел да се оформи могила над погребението на високопоставена тракийка (иначе за кого биха били направени такива огромни физически усилия) от римската епоха, от края на І и налото на ІІ век. Кремираните й останки бяха положени в масивен каменен саркофаг с капак, заедно с тоалетно сандъче (козметичните й принадлежности) и златните й накити: 3 златни огърлици-колиета, 2 златни пръстена с вградени геми, 2 златни обеци, 2 златни мъниста и 1 златна лунула, с общо тегло 81 гр. Около саркофага бяха положени ритуално „умъртвени”, (т.е умишлено повредени) бронзови съдове за нуждите на мъртвата в „другия, отвъдния” свят, а в непосредствена близост до саркофага бе открито още едно погребение чрез трупополагане /инхумация/ на много малко дете. В периферията на могилата бе открита кремирана, изгорена на място антична колесница – обряд много рядък за територията на днешните български земи. Бронзовите съдове и саркофага са изложени в експозиция „Археология” на музея в Елхово.
  През 2009 г. бе проучена подобна по размери (диаметър 100 м и височина 13 м.) надгробна могила ситуирана в района на военните поделения, в ЮИ покрайнини на с. Бояново, или т.н. Голямата могила. Надеждите на екипа бяха, че подобна по размери могила, разположена в границите на военно поделение ще е зазена от иманярски набези. За всеобщо разочарование, след премахване на стрелковата площадка за ПВО на билото й, и водния резервоар, в могилния насип не бяха открити никакви артефакти. Според сведения обаче, събрани от бивши военнослужещи, при строителството на тези съоръжения върху могилата е бил намерен „каменен сандък”, вероятно подобен саркофаг, като този от с. Стройно. Макар и неофициална, информацията поражда два въпроса: Какво е станало с този артефакт? В археологическите среди няма никаква информация за подобна находка. И второ, какво е имало в саркофага и къде е отишло то...? Основание за въпросите буди факта, че ситуацията в Голямата могила удивително наподобява тази от Райкова могила край с. Стройно и можем да предполагаме за аналогичност и на находките.
  Така, че какво е станало преди десетилетия в строго охраняваната зона на бившите военни поделения е една от мистериите на с. Бояново.
  Христо Христов-директор на Етнографско-археологически музей - Елхово


  добавил:Hristovдата: 2013-12-05 11:52:03
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!