Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Спящата красавица от Бояново

  Вот: 2.55/5 (399 Гласа)

  През последните години в нашия район бяха направени много археологически разкопки под ръководството на знаменитата Даниела Агре. За някои находки чухме, но аз бях изненадана, когато наскоро попаднах на статията на Ирина Вагалинска - "Спящата красавица от Бояново". Ето какво се казва в статията:
  "Погребален ритуал без аналог в днешните български земи озадачи екипа на Даниела Агре в края на лятото. В центъра на могила край елховското село Бояново археолозите се натъкнаха на момичешки скелет, положен в богато изрисуван със златен варак ковчег. Сред останките под капака със стилизирани клонки и бръшлянови листа са намерени 8-сантиметрова златна пластина и бронзова монета от II век след Христа. И двата предмета са били поставени в устата на 13-14-годишна девойка след смъртта й.
  "Сигурни сме, че златната пластина не е носена приживе и не е свързана със здравословен проблем. Макар да е малка, тя има
  форма на нагръдник
  и дупчици за прокарване на лентички в края. Когато я намерихме, някой пусна шегата, че момичето е било твърде приказливо приживе. Всъщност вероятно става дума за друг тип презастраховка", предполага Даниела Агре.
  Монетата под езика винаги е за Харон, да му се плати пътят до Подземното царство. Може би близките на мъртвото момиче са искали да са съвсем сигурни, че лодкарят ще го вземе, затова са добавили златото.
  "Хароновият обол" не е нещо рядко срещано през римската епоха по нашите земи, макар монетата най-често да се хвърля направо в гроба. За пръв път обаче се среща в комбинация с пластина. Няма паралели от този период и култовият ров около могилата, изкопан преди тя да е окончателно насипана. В него са намерени натрошени съдове и животински кости - от кон и от неустановен все още вид дребен добитък.
  Погребалните дарове също заслужават специално внимание - изящно изработени от кост хурки и вретена, внос от Мала Азия. "За пръв път откриваме и нещо, което досега сме виждали само върху каменни пластики от епохата - кошница за прежда, обикновено изобразявана до краката на момичето. Нашата е със сребърна инкрустация, а орнаментите повтарят растителните от украсата на ковчега", допълва Даниела Агре.
  Тя още чака лабораторните заключения за състава на савана (лен или коноп) и на веществата, които са били стривани в мраморното хаванче на Спящата красавица от Бояново. Няма съмнение, че те са били използвани за гримиране. Екипът на Агре за втори път открива и тубус с останки от черно вещество за изтегляне на очна линия - същия по форма, както в Крумово градище (2005), но не сребърен, а бронзов. За съжаление не е добре запазено дървеното тоалетно сандъче с железни заключалки, намерено в краката на девойката. Но и така е ясно, че знатните й роднини са искали тя да има самочувствие и в отвъдното.Не се знае дали момичето се е уболо приживе на някое от вретената, с които са го погребали през II век. Но след смъртта то вероятно е било двойно "застраховано", че ще го вземат на Хароновата лодка - и с монета, и със златна пластина в устата. По разпределение :
  Всички находки от Бояново отиват в Етнографско-археологическия музей на Елхово.

  .


  добавил: анонимно дата: 2013-11-24 13:21:32
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!