Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • СТАРИНИ ОТ БОЯНОВО

  Вот: 2.77/5 (326 Гласа)

  Култът към тракийския бог на лова, плодородието, живота и смъртта е широко разпространен през римската епоха, което свидетелствува за възраждане на тракийската религия по онова време - нещо непознато у другите народи под римска власт. Изображението му е познато от множество паметници от римската епоха (І-ІV век) - млад конник с копие и щит, или с убит дивеч в ръце, следван от прислужник, куче или лъв. Като проява на т.н. религиозен синкретизъм (смесване на различни религии), Тракийският конник често е представян под образа на древногръцките богове Аполон, Асклепий, Зевс, Дионисий или на бог Митра и др., както и с част от атрибутите им: лира, тояга с виеща се змия, внушителна брада, фригийска шапка и др. През ІV век християнството слага край на официалното почитане на Тракийския конник, но образът му послужил за основа на образа на "Св. Георги"
  От с. Бояново произхождат два паметника или т.н. "оброчни плочки" на Тракийския конник. Първата е открита и дарена на музея в Елхово от Пенчо Ив. Пенчев през 1958 г. и може да се види в експозиция "Археология". Втората представлява бог Аполон на кон, с пристегнат хитон (туника) и развята хламида (мантия). В дясната си ръка държи патера (бронзов съд). Срещу конника изображение на дърво с увита около ствола му змия. В началото на 40-те години плочата е съхранявана в училището, след това обаче, за съжаление следите й се губят.
  Христо Христов
  Директор на Етнографско-археологически музей - Елхово


  добавил:Hristovдата: 2013-11-18 14:08:12
  Споделете тази статия: • countEsterhazy:(11-18-13) 5 0
  A в коя част от Бояновското землище са намерени двете плочи? До римското селище при Коз бунар или при Калето?
  Hristov:(11-19-13) 5 0
  Оброчната плочка, която е изложена в експозиция "Археология" на музея в Елхово е открита в двора на дарителя Пенчо Ив. Пенчев през 1938 г., а за тази която е като лого на заглавието знаем най-общо, че е открита в землището на с. Бояново. Ако администратора на сайта отвори нова тема, примерно "Старини" в опция "Галерия", можем да покажем снимки и на други старини, тъй като в опция "Новини" може да се качва само по една снимка към статия.
  yanev83:(11-19-13) 4 0
  Здравейте, г-н Христов! Благодаря Ви за интересната статия и информация, която предоставихте на посетителите на сайта на село Бояново! Ще се радвам и според мен ще бъде много интересно за посетителите на сайта, ако публикувате тези снимки на старини, намерени в землището на село Бояново. Категорията 'Старини от Бояново', към галерията в сайта е създадена и с нетърпение очаквам да публикувате тези снимки. Благодаря още веднъж!
  countEsterhazy:(11-19-13) 4 0
  Би били наистина интересно да се разрови тази история с това, къде са намерени плочките, защото по този начин ще се открие светилището, около което се е градяло тракийско-римското селище в околността. Изхождайки от разказите на участвалите в унищожаването на многобройните надгробните могили в околността под "Калето" и селището около Коз Бунар, през 50-те години na 20 век при организирането на ТКЗС-то в селото, вероятно на някое от тези места са били намерени и двете оброчни плочки. Също много е интересно какво е вашето мнение по иконографията на плочките, може ли по нея да се определи от кой период са двете плочки и имат ли паралели с други подобни, т.е. да се види евентуалната племенна принадлежност на артефактите. И разбира се да се разясни въпросът кога и как е изчезнала оброчната плочка от училището.
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!