Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Днес е Петровден

  Вот: 2.79/5 (351 Гласа)

  Православната църква чества първоапостолите Петър и Павел, които тя нарича първовърховни и първопрестолници, както и вселенски учители.

  Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл Кифа (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи камък.

  Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той бил един от любимите ученици на Христос.

  Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш", и горко се разкаял.

  След възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство.

  Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел - на езичниците. Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт.

  Около 67 г. пристигнал в Рим. Там император Нерон предприел гонения срещу християните. Петър бил затворен в тъмница и на 29 юни предаден на смърт.

  Осъдили го на кръстна смърт. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя.

  Според народните вярвания празникът се чества и за предпазване от огън, пожар, гръмотевици и град. В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден.

  В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле.

  Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки ­- петровки. На някои места те се раздават като помен за умрели деца.

  В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора.

  Прави се и жертвоприношението на петел, а известно е, че още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното. Петелът е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението.

  Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно - с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността; затова често той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака.

  В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.

  Именници на Петровден са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


  добавил:dobrevдата: 2013-06-29 13:41:25
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!