Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • 6 МАЙ -ГЕРГЬОВДЕН

  Вот: 2.86/5 (301 Гласа)

  Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци - Св. Георги Победоносец, покровител на воините, на овчарите и стадата.

  Заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник.

  Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква.

  На иконите е е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя.

  Според преданията той е римски войник, християнин. Роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син. Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан. Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията.

  Но вместо това той се обявява за християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

  Едно от най-известните чудеса, извършено от св. Георги и заради което е изобразяван на иконите убиващ змей, е чудото станало близо до град Вирит, днешен Бейрут, недалеч от град Лида. Близо до град Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей, той често излизал и много хора ставали негова жертва. Когато пък доближавал градските стени дъхът му отравял онези, които били наблизо и го вдишвали. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра неведнъж, но без успех. Един ден те решили да помолят техния владетел за помощ, той обаче издал заповед всеки ден да предават на змея по едно от децата си и тъй да спасят останалите. Но... дошъл ред на управителя и той завел детето си.

  Когато змеят излязъл, се появил св. Георги яхнал бял кон и отишъл при девойката. Попитал я защо стои там и плаче. В този час светецът-войн препуснал към змея и го пробол с копието си. После наредил на момичето да го върже за пояса си и да го завлече в града. Народът се разбягал от страх, но св. Георги им заговорил да не се страхуват, защото Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Подир тези думи светият войн отрязал с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички до един се покръстили, а те били двадесет и пет хиляди, освен жените и децата.

  Честването на Гергьовден е запазило много от езическите вярвания, вплетени в християнската традиция. Заедно с Великден той се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, винаги е при хубаво време. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги). Подготовката за празника започва още от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на Св. Георги. Коли се първото мъжко, родило се през годината агне; прекажда се и се освещава. Коленето става пред трапезата, на която има сол, трици и трева, от които предварително се дава на агнето, за да има ситост, плодородие, здраве и живот. Събраната кръв се изсипва върху лехите, за да ражда земята повече. Всички се събират на обща трапеза, прекаждат я, пият, веселят се и пеят песни: "Св. Георги обикаля нивите", "Здравец за Гергьовден", "Венец за агънцата". На трапезата освен печено агнешко трябва да има пресен лук и чесън, салата, хляб и вино. След обеда се играят хора и се връзват люлки. Които моми и момци не люлеят, няма да им върви през годината. Някъде момите вадят от бял котел с мълчана вода, предварително оставени да пренощуват пръстени, гривни или китки и наричат коя мома за кого ще се омъжи.

  Днес имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генка, Генко, Генади, Галин, Галина, Галя.

  Гергьовден отбелязваме и като Ден на храбростта и Българската армия.

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!  добавил:dobrevдата: 2013-05-06 12:39:39
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!