Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • ЦВЕТНИЦА

  Вот: 2.65/5 (300 Гласа)

  Цветница е последният голям църковен празник преди Великден.

  На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

  Според евангелистите Христос пристигнал в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещнали, като разстилали пред него дрехите си и маслинови клонки.

  След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим.

  Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

  Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.

  Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.

  Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат“.

  Шествието продължило по височината на Елеонския хълм до храма. Там Христос изгонил събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

  В България Цветница (Връбница) се празнува като в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки.

  Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.

  Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

  В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

  Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Божура, Виолета, Венци, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин, Гиргина, Гроздан, Грозданка, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Детелин, Детелина, Елица, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калин, Калина, Камелия, Карамфила, Латинка, Лили,Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невена, Незабравка, Ралица, Роза, Розалина, Розалия, Росен, Смилян, Смиляна, Теменуга, Трендафил , Трендафилка, Фидан , Фиданка, Цвета, Цветан, Цветана, Цветелина, Цветомир, Череша, Явор, Ягода, Ясен , Ясена, Ясмина.

  ЧЕСТИТ И СВЕТЪЛ ПРАЗНИК ЗА ВСИЧКИ!
  добавил:dobrevдата: 2013-04-28 14:29:40
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!