Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • ЦВЕТНА НЕДЕЛЯ - ПРАЗНИКЪТ НА ЦВЕТЯТА

  Вот: 2.8/5 (289 Гласа)

  Днес, 28 април 2013 г., е Цветница или Връбница – един от най-хубавите пролетни празници. Подвижен е и се пада в неделята след Лазаровден и една седмица преди Великден.

  Посвещава се на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Вярващите отиват на празнична църковна литургия с върбови клонки, здравец или пролетни цветя. Осветените цветя се отнасят вкъщи и се поставят пред иконата. На този ден Иисус Христос влиза в Йерусалим, окичен с палмови клонки, възславян като Месиански цар, влиза в града на млад осел (магаре), приветстван е от насъбралото се множество с викове: “Осанна на Сина Давидов!“. Възкресил в събота Лазар, тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот. На тоя ден в църквата с нарочна молитва се благославят върбови клонки, раздават се на богомолците и те ги отнасят по домовете си за благословение и предпазване от болести и зло. Върбовите клонки напомнят палмовите вейки – символичните знаци на победата.

  Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.Върбата е първата от растенията, която се събужда от зимния сън. Тя предпазва от лоши магии и защитава посевите от гръмотевици и град. Вечерта се играе лазарското хоро, което за първи път след Великденските пости е сключено. Вярва се, че на Връбница, ако се реже лозата, няма да има плод през годината. Младите жени хвърлят в реката китка с цветя и по нея гадаят дали ще се задомят. Ако китката се понесе по водата без да се заплете или спре, скоро ще има сватба.

  Народът нарича празника Цветница още Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа.
  Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Аглика, Божура, Вероника, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а),Гроздан, Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина. Честито на именниците днес!

  На този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи. Обичаят “кумичене” започва рано сутринта, като над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обича “кумичене”. Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за “кумица” и тя повежда моминското хоро към своята къща.

  Главно в Североизточна България на този ден се извършват и поминални обреди свързани с вярването, че на Връбница “разпускат умрелите”, т.е. те излизат от гробовете си и очакват родствениците си да им донесат нещо. Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава да се яде риба.

  Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.


  добавил:vanchetoдата: 2013-04-28 08:24:41
  Споделете тази статия: • yanev83:(04-28-13) 2 0
  Честит имен ден на всички именници!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!