Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • 22 април-международен ден на земята

  Вот: 2.63/5 (371 Гласа)

  22 април е обявен за Денят на Земята.

  Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.

  Тази година фокусът е върху лицата на изменението на климата.

  Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

  За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони хора в Северна Америка участват в демонстрации и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

  През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

  Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В проявите на първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

  България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

  На 22 април 1992 г. тогавашният президент на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.

  Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.


  добавил:dobrevдата: 2013-04-22 11:09:21
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!