Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Aрхангеловден

  Вот: 0/5 (0 Гласа)

  Православната църква чества на 8 ноември Събор на Свети Архангел Михаил (Архангеловден).

  На този ден се почита Денят на Светите Ангели и на Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.

  Архангеловден е смятан за най-големия есенен празник след Димитровден в църковните и народните традиции на българите.

  Православната църква определя свети Михаил като един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа.

  Според религията той представя Божието слово, носител е на Божиите тайни, лечител на недъзите, просветител на душите и молител и застъпник пред Бога.

  Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

  В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото. Той е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. В съботата преди празника винаги е Голяма Задушница, наречена Архангелова.

  Във всички епархии на Българската православна църква на днешния ден се отслужват празнични свети литургии и водосвети в чест на водача на небесното войнство.

  По традиция на Архангеловден българите правят курбан. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани "Рангелов" или "Господьов хляб", "Боговица", "Света Петка", "Рангелово блюдо".

  На този ден празнуват: Михаил, Михаела, Ангел, Ангелина, Гавраил, Рангел, Райчо, Райко, Райна, Рая, Милчо, Милка, Огнян, Пламен.  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ ,ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ!


  добавил:dobrevдата: 2012-11-08 13:26:19
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!