Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Днес е Архангелова задушница

  Вот: 2.77/5 (292 Гласа)

  Днес е Архангелова (мъжка) задушница. Отбелязва се в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват през годината.

  В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

  На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

  Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен - възпоминание, така че те не са забравени.

  На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.


  добавил:dobrevдата: 2012-11-03 06:48:13
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!