Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Денят на народните будители

  Вот: 0/5 (0 Гласа)

  Първи ноември е денят, в който България се покланя пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни нeйни синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечeството в идеал и съдба на цял един народ. Днешна България е тържество на този идеал, а народът ни е издигнал в култ тяхната жертвеност пред олтара на родината. И е създал един прекрасен празник — 1 ноември — Ден на народните будители, за да светлее в националната памет жаравата от образи на творци и крепители на българската вселена.

  Сред най-популярните български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Деан Тодоров (мощния), Теодор Чубуров (горския) и много други.

  Да се поклоним пред тях ! И да им благодарим, защото те възвестиха пред света, че в българската просвета и култура светлеят едни от най-древните пластове на човешката цивилизация.


  добавил:vanchetoдата: 2012-11-01 06:53:23
  Споделете тази статия: • vancheto:(11-01-12) 3 0
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!