Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • ДИМИТРОВ ДЕН Е ДНЕС !ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!

  Вот: 2.53/5 (345 Гласа)

  Днес православната църква почита св. великомъченик Димитър Солунски.

  Живял през III век. Неговият баща бил управител на Солун, а по религиозни убеждения - християнин. Когато родителите на Димитър починали, император Максимиан го назначил на висок военен пост, за да преследва християните. Покръстеният като дете Димитър обаче ги покровителствал и започнал да насърчава разпространението на Христовата вяра.

  При връщането си от поход в източната част на империята, Максимиан спрял в Солун и поискал от Димитър да се откаже от вярата си.

  Но никакви увещанията не помогнали. Тогава Димитър бил хвърлен в тъмница. Прочутият борец Лий предизвикал на борба осъдените християни и ги убивал, като ги хвърлял в пропаст върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитър, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да премери сили с Лий и успял да го победи, хвърляйки го в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитър - прободен с копие.

  Това се случило в 306 година. За дата на смъртта на великомъченика се сочи 26 октомври. Преди смъртта си Димитър предал имането си на слугата си Луп. След смъртта на господаря си Луп прибрал пръстена и дрехите му, напоени с кръв, и с тях извършил много изцеления.

  Мощите на светеца също били запазени и положени в сребърен ковчег, в малък каменен храм, в който също се случвали чудеса. Според преданието от мощите течало благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Паметници от Х век споменават мироточивите му мощи. Днес те се съхраняват в базилика, изградена на мястото на малкия храм в Солун.

  Чудотворната сила на Свети Димитър е причина той да бъде почитан като покровител на град Солун. Частици от неговите мощи се съхраняват в манастира Ватопед, Панталеймоновския и Ксенофския манастир.

  В иконографията Свети Димитър се изобразява като светец-воин, който язди червен кон и убива символ на злото. В много български икони неговото копие пронизва Василий II Българоубиец или турчин.

  Православните църкви, с цел да изгладят възможните националистични тълкувания на иконографията, приемат, че жертвата на Свети Димитър е антихристът.

  Според народните представи от Димитровден започва зимата; народната поговорка гласи: “Георги лято носи, Димитър – зима”. Според легендите, св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той има дълга бяла брада, от която изсипва снега, яздейки червен кон.

  Някъде наричат празника Разпус, защото на този ден освобождават ратаите и слугите и се договарят за следващата година.

  Краят на селскостопанските работи се отбелязва със селски сборове, хора и песни.

  На този ден за здраве и дълголетие празнуват много именници, които носят името на светеца.

  През 1992 г. Общинският съвет и тогавашният кмет Христин Петков избраха Димитровден за празник на град Сливен.

  ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ!


  добавил:dobrevдата: 2012-10-26 22:18:42
  Споделете тази статия: • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!