Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • 25 март- Благовещение

  Вот: 2.61/5 (323 Гласа)
  Благовещение се празнува точно девет месеца преди Рождество Христово. Преданието разказва, че в ранната сутрин на 25 март девойката Мария кротко седяла и четяла Светото писание. Когато прочела пасажа “Девица ще зачене и ще роди син”, се запитала коя ли ще е тази жена. Тогава долетял божият ангел – вестител Гавраил и известил, че именно тя е избраницата, която ще роди Божия Син и ще го нарече Иисус.

  Народът вярва, че на Благовец идва пролетта. Камбаните на църквите известяват благата вест за зачатието на младия Бог, а лястовиците носят благата вест, че зимата си е отишла. Вярва се, че когато архангел Гавраил слязъл при Мария, небето се отворило. Затова много хора очакват да видят чудото отново в нощта преди Благовец и да си пожелаят богатство и късмет.

  Според народните вярвания, на този ден жените не трябва да шият и плетат. Не трябва и да си решат на път косите. На Благовец не бива да се спи до късно, а този, който чуе кукувицата в леглото, ще изпусне късмета си. Извършва се ритуално пъдене на змиите. Жените чистят и подреждат къщата, а събраната смет се изгаря, за да се премахне всичко лошо. Момичетата месят за първи път пита с мед и я раздават на съседи и роднини. Мъжете присаждат плодните дръвчета, за да са благи. Отварят се кошерите и се пускат пчелите, за да събират сладък мед. Според поверията, който види щъркел в полет, ще бъде щастлив през цялата година. Народът вярва, че каквото е времето на Благовец, такова ще е през годината. Ако денят е ясен, топъл и слънчев, ще има добра реколта. Ако на този ден е студено, ще се родят много краставици. Ако на Благовец има мъгла, през лятото ще падне град.

  На празничната трапеза на Благовещение трябва да има печена или варена риба, шарена пита, лучник. Лучникът се прави от две кори тесто, като в средата се нареждат всякакви зеленчуци и голямо количество лук. Вари се супа от прясна коприва. Салатата е от лук, джоджен и магданоз. Народът казва: “Дойде ли Благовец, вече сме се хванали за зелено”.

  На Благовещение имен ден празнуват хората с имена Благовест, Благовеста и техните производни Благан, Благо, Благой, Благун, Блажо, Благина, Евангел, Евангелина, Вангел, Ванга, Гаврил, Гаврила, Габриел, Гаро, Габриел, Габриела и др.


  добавил:dobrevдата: 2012-03-25 12:19:46
  Споделете тази статия: • yanev83:(03-25-12) 1 0
  Честит празник на всички!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!