Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Единството в село Бояново - има ли го?

  Вот: 2.96/5 (309 Гласа)

  Всички знаем преди години колко голямо е било нашето село. Как всички улици са били изпълнени с деца, а барчетата пълни с техните родители. По-възрастните помнят поделенията и военните, които са живяли и изпълвали селото. Дискотеките, които се организираха през няколко от дните в седмицата. Всички помним летата, в които сме се събирали на стадиона, за да играем футбол, на чешмите, за да се мокрим, на пейките в училище, за да си бърборим, на кладенеца, за да играем карти и т.н. и т.н. Сега селото също е голямо, но само по площ.
  През тези времена единството беше най-силно и най-важно. Всички бяхме задружни...Помагахме си, споделяхме..Вършехме всичко заедно и стигахме до едно общо мнение - еднакво за всички. Има ли сега такова единство?

  Много от Вас, след прочитането на въпроса са отговорили - "Не"! В следващите изречения ще Ви представя факти и за двете мнения по въпроса.

  Да, единство има! Единството го има между нас, младите, които все още се завръщаме в селото и не гледаме на него като минало. Макар и вече да пораснахме и задълженията ни да са повече от преди, ние успяваме да намерим време, за да се върнем на село и да се видим със старите си приятели. Единството между нас си пролича миналата година. Ние с Пламен Янев, но и с помощта на нашите приятели, успяхме да организираме футболен турнир и да подготвим стадиона за осъществяването му. Единството между нас си пролича и тази година, когато повече от 20 души се събрахме и заедно отпразнувахме посрещането на новата 2012 година. Това единство се вижда и всеки път, когато сме в село и макар, в момента да няма къде да си направим купоните, ние пак успяваме да се съберем някъде и да си изкараме весело.
  От няколко месеца участвам в кукерската група на селото. Там също забелязвам единство между нас - кукерите. Решаваме, че ще направим нещо и го правим! Искам да подчертая, че в тази група не сме само най-младите в селото, а има и доста по-възрастни хора от нас. Въпреки това, ние сме едно цяло. Изслушваме и уважаваме мнението на всеки в групата. Съобразяваме се с всеки и никога не сме "скочили" срещу мнението на някого от нас. Това е единството на нашето село!

  В друг аспект обаче, единството липсва! Доста от старите хора в селото имат вражда (ако мога така да го нарека), заради това, че един разправял нещо за другия, прибрал кокошката му без да иска с неговите, забравил да върне нещо или скъсал краставица или домат от неговата градина.
  Напоследък се убеждавам, че липсва единство и между институциите, и в решенията,които се взимат от тях. Както всички знаем, преди малко повече от половин месец беше обявена дата за Кукерски фестивал в село Бояново. Тази дата беше 19.02.2012г. Датата, обаче не бе съобразена с това, че на този ден България скърби и почита паметта на Апостолът на свободата - Васил Левски! С пълно право на тази дата не могат да се организират празници. Ние, кукерите, също не искаме да играем тържественото си хоро на този ден. Впоследствие бе решено фестивалът да бъде преместен на 26.02.2012г. Ако фестивалът беше на 19-ти, кукерите щяхме да обикаляме предният ден в селото, но наистина бяхме съобразили това с деня на Обесването на Левски. Сега, предния ден (25.02), няма как да обикаляме селото, тъй като сме на фестивал в гр. Ямбол. Не искам да споменавам имена, затова ще говоря по длъжности. Сега началникът на читалището знае, че обикалянето ще се осъществи на 18.02., ръководителят на групата знае друга дата, кметът не е казвал нищо на нас момчетата, а организаторът ни - нищо не знае и никой нищо не му е казвал, следователно и ние момчетата знаем само, че ще играем на 26.02. За хората, които ме питат кога ще се обикаля и които искат да си дойдат специално заради това - да не говорим какво знаят. Всичко е до такава степен объркано, че и аз вече не знам какво да напиша и как да го обясня. Ето точно тук, където единството трябва да е най-силно и да се работи заедно за постигането на целите и идеите на селото - единството го няма.


  Няма да поставя отметка на "Желая публикацията да бъде анонимна", тъй като не се крия. Надявам се не съм обидил никого с изказването на личното си мнение след доста лични наблюдения, а ако има някой такъв нека коментира статия със своето мнение по въпроса или ми каже коментара си лично на мен.


  добавил:k0kichaдата: 2012-02-15 17:35:13
  Споделете тази статия: • gerincitooo:(10-04-12) 0 0
  Е това ми хареса определено Кокич Браво!
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!