Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

 • Бояновската кукерска група без награда от Сурва 2012

  Вот: 2.67/5 (296 Гласа)

  Тази година кукерската група при читалище "Светлина -1926", село Бояново се завърна от Перник без награда. Както знаем, миналата година нашите кукери спечелиха Златната маска на фестивала.

  Тази година на 28.01. кукерската група отпътува от селото в 05:00ч., за да вземе участие в дефилето на площада в Перник. Участие взеха общо 27 кукери. В 16.00ч. започна нашето представяне. Времето, за което трябваше да изиграем целия танц беше 8 минути, което е твърде малко, за представянето на цялата ни традиция и танц, и малко преди "жътвата" бяхме спряни от водещата с представянето на следващата група.Нямаме право да се сърдим на никого. Явно такъв е бил регламентът.

  В крайна сметка ние изпълнихме това, което трябваше. Макар и доста набързо продължихме и направихме бърза "жътва и събиране," след което се хванахме на хорото и излязохме.

  Точно преди минути се разбраха и победителите във XXI Международен фестивал на Маскарадните игри. Изненадващо за нас е, че ние, носителите на Златната маска на Сурва 2011, тази година не попадаме никъде измежду победителите. Ето и класирането при кукерите:

  Кукери - Победители на XXI МФМИ Сурва 2012 - гр. Перник
  Златна маска: село Победа, Ямболско
  Сребърна маска: село Александрово, Община Павел Баня
  Бронзова маска: село Баня, Карловско

  Поддържане и предаване на местната традиция:
  Златен медал Брезово, Бургас
  Сребърен медал Тъкене Карлово
  Бронзов медал Трапоклово, Сливенско

  Награда за атрактивност на групите от Западна България
  Златен медал село Стефаново
  Сребърен медал село Дивотино
  Бронзов медал Разлог

  Награда за атрактивност на групите от Източна България
  Златен медал село Търничане, община Павел Баня
  Сребърен медал град Калофер
  Бронзов медал Отец Паисиево, Пловдив

  Най-добри маски и костюми при кукерите
  Златен медал село Лисичево, Пазарджишко
  Сребърен медал Драгоданово, Сливен
  Бронзов медал Ивайловград

  Награди за обучение в традицията при кукерите
  Златен медал село Кабиле Ямбол
  Сребърен медал Габарино, община Павел Баня
  Бронзов медал Голямо Дряново

  Награда за атрактивна група при кукерите
  Златен медал Павел Баня
  Сребърен медал Ямбол
  Бронзов медал Оситиново, община Павел Баня


  добавил:k0kichaдата: 2012-01-30 13:12:01
  Споделете тази статия: • gerero:(01-30-12) 4 0
  Е нищо, че тази година не сме сред първите, а да изкажем нашите искрени благодарности към участниците от нашата кукерска група и да им пожелаем с по-голямо желание и ентосиазъм догодина да им покажем че "там където е текло пак ще тече".
  vancheto:(01-30-12) 3 0
  Новината,че не сте спечелили награда момчета е неприятна, но не бива да Ви разочарова.Вие бяхте там, за да представите нашето Бояново, за да напомните,че Ви има, че и ние имаме нужда от Вас. Знайте,че много Ви се радваме и Ви подкрепяме, ще продължаваме да Ви стискаме палци и в бъдещите Ви участия! ОБИЧАМЕ ВИ ! Поздравявам всички участници в кукерската група, ръководителите, както и всички ,които допринесоха за участието на групата на фестивала в гр. Перник. Бъдете живи и здрави!
  ydobrev75:(01-30-12) 2 0
  вие сте най-добрите така че с награда или без бояново е N1
  dobrev:(01-30-12) 3 0
  Не се притеснявайте ,че няма награда от Перник.Вие сте най-голямата награда за Бояново и Бояновци. Да сте живи и здрави!
  levski:(01-30-12) 1 0
  Нека и другите да вкусят от маскарадните игри. За мен по-голяма и престижна награда е златен медал в Копривщица. За това се стягайте и ако се проведе събора да спечелите поредния златен медал, мисля че ще е 6-ти. Благодаря предварително!
  mach:(01-31-12) 2 0
  Не се отчайвайте,момчета.Не е важно дали сте донесли награда.Важно е,че ви има,че подържате традицията жива,че броят ви се увеличава,че не всяко читалище може да се похвали със спечелена златна маска.Благодарим Ви за желанието ,с което участвате на тези събития.
  countEsterhazy:(01-31-12) 4 0
  Това да ви е последната грижа. Освен това в раздаването на наградите има и популяризаторски елемент, а не толкова състезателен. Да се увеличава броя на спечелилите и съответно да се популяризира феста. Ако си направите една сметка ще се види, че почти няма група, която да е дублирала успеха си от миналата година. Овен това огромният брой на наградите в най-различни и измислени категории - почти като в наградите на планета за попфолка - за всяка по нещо. Така че не унивайте, важното е че хората ви обичат и ви харесват.
  VedaS:(01-31-12) 2 0
  Нямате награда, но пак имате цяла папка със снимки от Сурва 2012 - точно преди тази на групата от КИТАЙ!!! С годините ще се научите, че не винаги най-добрите печелят! Вие спечелихти най-ценната награда - нашата любов! Дано сте ни живи и здрави!! а ето я и галерията: http://gallery.dobrinite.com/бояново-ямболско/category/61-бояново-ямболско
  забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!