Новини от село Бояново:

Ако имате някакви новини свързани със село Бояново, споделете ги...

  • Завистта - разрушената човешка ценност

    Вот: 0/5 (0 Гласа)

    Всички хора сме част от една голяма вселена, която е събрала и събира в себе си най-различни личности, реалности и отношения.
    Всеки един от нас е част от определено общество, което има изградена система от ценности. Ежедневно се сблъскваме с доста противоречиви или пък хармонични светове. В разнообразието около нас изпъкват различни чувства, разбирания и възприятия.
    Според своите търсения и интереси човек изгражда своето пространство. За жалост в него може да се появи завистта, която се явява, когато се виждат чуждите успехи, достойнства и уважение. Всеки се стреми и има огромното желание да върви напред и да изкачва най-високите върхове. Понякога при част от нас има неуспехи, а при други - видни постижения. Точно тогава се поражда отрицателното чувство, което разяжда човешката душа - завистта. Тя се впива и създава хаос у хората, които са я допуснали в себе си. Руши хармонията и спокойствието у тях. Дълбоко в себе си трябва да сме защитени и да не позволяваме на това чувство да ни завладее, защото би трябвало чуждите успехи да ни радват, но в реалния живот не винаги е така.
    Успехите на хората около нас понякога предизвикват възторг, или пък ни карат да усетим в себе си надигащите се отрицателни чувства. Нещо се пробужда и разрушава душевния мир, кара ни да се изпълваме с гняв. Понякога го приемаме като мотивация да постигнем нашите цели, но в повечето случаи сякаш отрицателните емоции побеждават.
    Как да се предпазим от завистта ли? Може би като си поставим значими за нас цели и ги следваме, а чуждите успехи ни карат да се радваме и тази положителна енергия да ни води напред.
    Завистта е дума, която говори за неизградената или разрушена човешка ценност, за бедната душа, която не може да побере в себе си чуждата радост и да я почувства като своя, а ако това стане - пътят към доброто и хармонията ще бъде открит.

    Калоян Желязков


    добавил:k0kichaдата: 2011-04-15 14:44:00
    Споделете тази статия:  • забележка: Трябва да сте влезли в профила си за да добавите коментар!